‘’De gierzwaluw’’. een vliegkunstenaar

Een prachtig klein vogeltje die behoort tot de gierzwaluw familie. Dan horen wij u denken maar dat klinkt toch heel logisch? Dat is het zeker, maar wanneer wij er bij vertellen dat de gierzwaluw niet behoort tot de zwaluwachtige klinkt dit toch best gek.

3 maanden per jaar kunt u dit prachtige vogeltje spotten in Nederland. Hij bevind zich vooral in de grote steden waar die tussen dakpannen, gaten in muren en nestkasten zich voortplant. Een volwassen gierzwaluw 17 centimeter lang en 40 centimeter in spanwijdte. Wederom een bijzonder kenmerk van de gierzwaluw. Door de lange vleugels in verhouding met de lichaamsgrootte en korte pootjes kan een gierzwaluw niet zelfstandig vanaf de grond opstijgen. Dit is een reden dat een gierzwaluw niet op de grond zal landen maar altijd op hoogte, zo kan de gierzwaluw zich laten vallen en tijdens de duik verder vliegen. Een gierzwaluw bevindt zich dan ook het grootste deel van zijn leven in de lucht waar zij zelfs slapend vliegen. In de lucht voed een gierzwaluw zich met kleine vliegende insecten als muggen, vliegen, wespen en zelfs nestmateriaal wordt er verzameld etc.

Zo op een is de gierzwaluw best wel een vliegkunstenaar en verdiend hij de titel “”Koning Der Vogels”. Best een bijzonder vogeltje.

Vind u een “jonge” gierzwaluw op de grond? Neem dan direct contact op met de dierenambulance bij u in de buurt. Wanneer de gierzwaluw niet wordt geholpen en direct naar vogelopvangcentrum wordt gebracht is dit een doodsvonnis. Een gierzwaluw die niet vliegt is ziek of gewond en kan gezien zijn bouw niet zelf van de grond opstijgen.
Vind u een jonge gierzwaluw? Zorg er dan voor dat de jonge gierzwaluw veilig zit en neem direct contact op met de dierenambulance die er voor kan zorgen dat de juiste zorg wordt verleend.
De jonge gierzwaluwen die aan de grond zitten worden niet geholpen door de ouders omdat zij dan ook niet meer kunnen opstijgen en slachtoffer worden van een langzame dood door ondervoeding en dorst.

Hoe ziet een gierzwaluw eruit.

De gierzwaluw heeft lange sikkelvormige vleugels en een korte gevorkte staart. De vogel is bruinzwart met een lichte keelvlek. Hij heeft grote donkere ogen die afgeschermd zijn door borstelveertjes. De korte pootjes met sterke klauwtjes worden zelden gebruikt om op te lopen. Met gebruik van de pootjes schuifelt hij op zijn buik in de nestruimte. Hij houdt ervan om zich ergens aan vast te haken en te hangen, aan muren maar ook aan het dakbeschot als hij onder een dak broedt.

De spanwijdte is ca. 40 cm, de lengte ca. 17 cm en het gewicht tussen 43 en 52 gram. Gemiddeld gewicht is 46 gram.Een volwassen mannetje en vrouwtje gierzwaluw zijn niet van elkaar te onderscheiden. De handpennen zijn lang en steken ca. 3,5 cm voorbij de staart. De snavel en de scherpe nageltjes zijn zwart, de pootjes roze en enigszins ‚behaard’.

De jonge gierzwaluw is donkerder dan de volwassen vogels. De keelvlek is spierwit, het voorhoofd heeft witte randjes aan de veren. Ook de vleugel- en rugveren hebben witte randjes. De opening van de bek reikt tot onder de ogen.

Bron: Gierzwaluwbescherming.nl